výživový poradca

MAJTE ZDRAVIE VO VLASTNÝCH RUKÁCH!


Mgr.Stanislava Balogová - výživový poradca - majte zdravie vo vlastných rukách

KEDY MI DIAGNOSTIKOVALI DIABETES
A ČO SOM O TOMTO OCHORENÍ VEDELA?

Mne bol diabetes zistený v dospelosti, vo veku 28 rokov už po skončení vysokej školy. O tomto ochorení som vedela len veľmi málo. V podstate som túto diagnózu vnímala veľmi laicky, z počutia som vedela len toľko, že diabetici nesmú jesť sladkosti a musia si pichať inzulín. To bolo všetko. Dnes však už viem, že toto bol veľmi obmedzený a skreslený pohľad na vec. V prvom rade musí mať diabetický pacient jasno v tom, čo sú to sacharidy, bielkoviny a tuky a ako tieto zložky v jedle ovplyvňujú jeho glykémiu. Hneď potom zistí, že nie sú sacharidy ako sacharidy a že správne stravovanie diabetika je hotová veda. Kým sa mu všetko potrebné nedostane pod kožu, veda to skutočne je.



AKÉ CHYBY PRI STRAVOVANÍ NAJČASTEJŠIE ROBIA DIABETICI?

Je to veľmi individuálne, ale často krát sú to práve chyby z nevedomosti. Choroba si ľudí nevyberá a väčšinou si sadne na tých, ktorí sa zdravou výživou nezaoberajú. Keď už sa z nich stanú pacienti odhodlaní urobiť pre uzdravenie všetko, práve to im môže spôsobiť ďalšie problémy. Môžem uviesť jeden príklad z vlastnej skúsenosti. Všetci dobre vieme, že čerstvá zelenina je zdravá a aj pri liečbe diabetu veľmi prospešná a tak som sa do nej pustila. Bol to však extrémny spôsob zmeny stravovania vo veľmi krátkom čase, nikdy predtým som také množstvo surovej zeleniny nejedla. A malo to nepriaznivé následky. Prejavili sa u mňa dlhotrvajúce tráviace ťažkosti, bolesti žalúdka čo viedlo až k hospitalizácii na gastroenterológii s množstvom nepríjemných vyšetrení pre podozrenie na celiakiu či žalúdočné vredy. Zvlášť opatrní by mali byť rodičia detí, pretože tak ako strava lieči, môže aj škodiť.

Veľa diabetických pacientov v puberte si zamieňajú význam slovného spojenia "liečba diabetu" s "prepočtom sacharidových jednotiek v potravinách". To, že si dokážu prepočítať množstvo sacharidov v čokoládovej tyčinke snickers, ešte neznamená, že sa liečia správnym spôsobom. Pokiaľ sa takto stravujú dlhodobo, riskujú nezvratné poškodenie svojich orgánov. Hoci sa ich glykémie javia vcelku v norme, telo z podobných potravín nezískava potrebné živiny ale naopak dostáva sa do nutričnej podvýživy, čo prispieva k oslabeniu imunity a vzniku ďalších pridružených ochorení. Snažím sa svojim klientom dostatočne objasniť aký typ stravy potrebujú a prečo. Cítim potrebu vysvetliť napr. rodičom novo-diagnostikovaného dieťaťa s DM, že hoci si toto ochorenie vyžaduje počítať sacharidy v potravinách, je toho oveľa viac čo by o detskej výžive mali vedieť, ak chcú aby ich dieťa prosperovalo. Záleží mi na tom, aby sa diabetici stravovali nie len nízkosacharidovo, ale aj zdravo.

Pokiaľ však organizmus pravidelne prijíma výživnú a pestrú stravu, vie sa konzumentovi skutočne odmeniť a to platí pre všetkých, nie len diabetikov.


AK SA DÁ CUKROVKA LIEČIŤ, ČO JE NA TOM TAKÉ KOMPLIKOVANÉ?

Už len samotný fakt, že jedna a tá istá potravina ovplyvňuje glykémiu viacerých diabetikov rôzne. V živote ľudí s diabetom však často nastanú situácie, kedy sa im kompenzácia akosi vymkne z rúk. Je to spôsobené tým, že cukrovka je veľmi citlivé ochorenie, na ktoré majú vplyv ako biologické tak aj environmentálne faktory. V takejto situácii je potrebné hlboko sa zamyslieť nad všetkými okolnosťami, ktoré mohli narušiť stabilizovaný stav ochorenia a následne situáciu riešiť. Je dôležité vypátrať príčinu, ktorých môže byť niekoľko. Mám aj osobné skúsenosti a našťastie som doteraz v každom prípade zvíťazila nad cukrovkou ja.


ČO BOLO PRE MŇA PO ZISTENÍ CUKROVKY NAJŤAŽŠIE?

Nehovoriac o strachu z ihiel, nepríjemnou stránkou liečby cukrovky je aj samotná diéta. Zo začiatku to bolo pre mňa veľmi ťažké. Nikdy predtým som žiadnu diétu držať nemusela a odrazu, zo dňa na deň, som musela jesť pravidelne v presnom čase a konkrétne v mojom prípade len tri krát za deň. Neviete si predstaviť aké neuveriteľne dlhé boli pre mňa pauzy medzi jedlami. Taktiež u diabetika dupľa takmer vôbec nepripadá do úvahy. Zdanlivo ide o maličkosti, viem sa však na ne pozrieť z pohľadu diabetika. Pre dieťa musí byť veľmi náročné pochopiť a dodržať takéto pravidlá. V prípade dospelých mužov, ktorí boli zvyknutí obedovať aj večerať naložený tanier sviečkovou s knedlíkom, znamená diabetická diéta hotový koniec. Nie je to také zlé, len treba vedieť ako na to. V mojej poradni ponúkam klientom množstvo odskúšaných a sýtych receptov, ktoré skutočne nepripomínajú diétu.


ČO MA VIEDLO K OTVORENIU VLASTNEJ DIETETICKEJ PORADNE A V ČOM SA LÍŠI OD TÝCH OSTATNÝCH?

Dôvodov je viac. V prvom rade by som chcela podotknúť, že moja výživová poradňa nie je určená len diabetikom, ale aj všetkým, ktorí majú záujem zlepšiť svoj zdravotný stav a kondíciou pomocou výživy. Správnou stravou je možné zbaviť sa širokej škály zdravotných problémov. Na základe svojich doterajších osobných aj pracovných skúseností som sa rozhodla otvoriť si poradňu aká na našom trhu chýba. Väčšina výživových poradní na Slovensku sú zamerané prioritne na predaj možných aj nemožných výživových doplnkov. Mojim cieľom je v prvom rade podrobná edukácia klientov v oblasti výživy za účelom badateľného zlepšenia ich zdravotného stavu a to len za pomoci jedálnička šitého na mieru. Moje služby majú absolútne individuálny charakter podľa toho, s akým problémom za mnou klient príde. Keďže som certifikovanou poradkyňou na detskú výživu, mojimi klientami nie sú len dospelí, ale aj deti v sprievode svojich rodičov. Okrem toho, každý z nás máme iný typ metabolizmu, povahové črty aj telesnú stavbu, čo sú veľmi dôležité body pri zostavovaní jedálnička. Ak potrebuje klient schudnúť, najskôr pátram po príčine nadváhy, ktorou nemusí byť zásadne prejedanie sa. Hneď potom sa spoločne snažíme vyriešiť daný problém.


ČO JE DIABUTIK?

Diabutik je názov mojej dietetickej poradne. Ide vlastne o príjemný kulinársky „obchodík“ pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl a pomocou zdravej stravy chcú dosiahnuť prevenciu alebo liečbu ochorení dnešnej doby. Krásna a žiarivá pleť nikdy nevyjde z módy a najlepšia cesta akou takúto pleť získate je správne stravovanie. Stravou vieme veľmi efektívne ovplyvniť aj psychické či metabolické poruchy, tráviace ťažkosti či neuro-degeneratívne ochorenia. Klienti u mňa môžu získať okrem chutných receptov aj množstvo praktických rád, vďaka ktorým predídu zbytočným omylom alebo až nezvratným zdravotným ťažkostiam. No a klientom, ktorí moje rady potrebujú, chcem predovšetkým venovať dostatok času, pretože toho majú dnes všetci akosi primálo.



Použité zdroje:
časopis DIABETIK, marec-apríl 2019